Blogger news

Blogger templates

2/08/2016

Ζωντανοί στις μνήμες και τις καρδιές μας!


Έφυγαν άδικα αφήνοντας ένα μεγάλο και ανεξήγητο «γιατί»….35 χρόνια τώρα αποτελούν την «ψυχή» της ομάδας του Ολυμπιακού, την καθοδηγούν και τα ονόματα τους μένουν χαραγμένα στη μνήμη κάθε φιλάθλου/οπαδού.  


Ημέρα μνήμης, θλιβερής μνήμης, η σημερινή τόσο για τους φίλους του Ολυμπιακού όσο και για κάθε φίλαθλο που αγαπά την στρογγυλή θεά του ποδοσφαίρου. Σαν σήμερα, πριν από 35 χρόνια, στις 8 Φεβρουαρίου 1981 όλα ξεκίνησαν ως γιορτή και κατέληξαν σε μία από τις 20 μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν συμβεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 1981, µέρα ηλιόλουστη, µέρα ποδοσφαιρική, όπως κάθε Κυριακή για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Το Πρωτάθληµα συμπλήρωνε την 20ή Αγωνιστική με τους "ερυθρόλευκους"
 να υποδέχονται την ΑΕΚ που απείχε δύο βαθμούς από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Το γήπεδο ήταν κατάµεστο, καθώς όλα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και το τραγούδι των φιλάθλων που βρίσκονταν στις κερκίδες δεν προδίκαζε σε καµία περίπτωση τα όσα θλιβερά θα ακολουθούσαν. 


Ο αγώνας ήταν ένας θρίαµβος για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, καθώς έληξε µε 6-0: µε τρία γκολ του Γαλάκου (30΄, 53΄, 84΄), ένα του Κουσουλάκη (68΄), ένα του Ορφανού (75΄) και ένα του Βαµβακούλα (80΄). Στις κερκίδες επικρατούσε ενθουσιασµός και ο κόσµος τραγουδούσε. Πιο ενθουσιώδεις, όπως πάντα οι φίλαθλοι της θύρας 7, οι οποίοι πάνω στον ενθουσιασµό τους άρχισαν να φεύγουν από την συγκεκριµένη εξέδρα προκειµένου να πάνε στον χώρο έξω από την θύρα 1, από την οποία έβγαιναν οι ποδοσφαιριστές για να τους αποθεώσουν. Το κακό δεν άργησε να γίνει.


Η πόρτα ήταν κλειστή ή κατ’ άλλους µισάνοιχτη και ο κόσµος που έβγαινε πολύς. Ένα γλίστρηµα στις σκάλες ήταν αρκετό για να αρχίσει η τραγωδία. Ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλο και από πίσω έρχονταν όλο και περισσότεροι φίλαθλοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν τι συνέβαινε µπροστά. Όσοι βρίσκονταν στην σκάλα και κοντά στην πόρτα κυριολεκτικά στριµώχθηκαν και ποδοπατήθηκαν. Το αποτέλεσµα ήταν µια τραγωδία που όµοιά της δεν έχει ξαναγνωρίσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. 21 νεκροί, 21 νέα παιδιά που πήγαιναν να γιορτάσουν τη νίκη της οµάδας που αγαπούσαν, αλλά και δεκάδες τραυµατίες.

Ακόμη και σήμερα το θλιβερό αυτό γεγονός κανείς δεν το έχει ξεχάσει, κανείς δεν το έχει ξεπεράσει. Κάθε χρόνοόλοι δίνουν το παρόν στο ετήσιο μνημόσυνο των αδικοχαμένων 21 θυμάτων της Θύρας 7 μαζί με χιλιάδες άλλους οπαδούς των ερυθρολεύκων. Οι υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας δεν έχουν καταδικαστεί, και οι συγγενείς και φίλοι των αποθανόντων ζουν ακόμη με τον πόνο και τα ερωτηματικά.


Οι 21 νεκροί της τραγωδίας της 8ης Φεβρουαρίου 1981:

Παναγιώτης Τουµανίδης, 14 ετών

Κώστας Σκλαβούνης, 16 ετών

Ηλίας Παναγούλης, 17 ετών

Γεράσιµος Αµίτσης, 18 ετών-φίλαθλος της ΑΕΚ

Γιάννης Κανελλόπουλος, 18 ετών

Σπύρος Λεωνιδάκης, 18 ετών

Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19 ετών

Νίκος Φίλος, 19 ετών

Γιάννης Διαλυνάς, 20 ετών

Βασίλης Μάχας, 20 ετών

Ευστράτιος Λούπος, 20 ετών

Μιχάλης Κωστόπουλος, 21 ετών

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23 ετών

Σπύρος Ανδριώτης, 24 ετών

Κώστας Καρανικόλας, 26 ετών

Μιχάλης Μάρκου, 27 ετών

Κώστας Μπίλας, 28 ετών

Αναστάσιος Πιτσόλης, 30 ετών

Αντώνης Κουρουπάκης, 34 ετών

Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 ετών

Δηµήτριος Αδαµόπουλος, 40 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου