Blogger news

Blogger templates

4/06/2016

Το τρέξιμο είναι η ανάσα στη ζωή σου!

Ρεπορτάζ: Παναγιώτα Χαλκιά
Πάνω από 20 χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης για τον 11ο Διεθνή Μαραθώνιο περνώντας σαφέστατα το μήνυμα ότι το τρέξιμο για καλό σκοπό είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και ο 11ος Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών κάθε ηλικίας και διάσημων προσώπων, αθλητών και μη, που χάρισαν λάμψη στη διοργάνωση. Ο σκοπός επετεύχθη καθώς συγκεντρώθηκε το ποσό των 13.000 ευρώ που μοιράστηκαν εξίσου στη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου Ελπίδα και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» στο τέλος της ημέρας. Οι διοργανωτές έλαβαν τα συγχαρητήρια από τους δρομείς για την οργάνωση τους. Αρκετοί εθελοντές παρευρέθηκαν εκεί για να ελαφρύνουν τα πόδια των αθλητών μετά τον τερματισμό τους. Τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής, Πύρρος Δήμας, Πηγή Δεβετζή, Αναστασία Κελεσίδου, Ιωάννης Μελισσανίδης, κά.  χάρισαν τη δική τους αίγλη στη διοργάνωση. Τους αγώνες παρακολούθησε και η Βούλα Πατουλίδου, η οποία δεν συμμετείχε αφού όπως δήλωσε χαμογελώντας οι νεότεροι πρέπει να πάρουν σειρά.


Η Κένια είχε την τιμητική της αφού οι αθλητές της σάρωσαν τα μετάλλια. Στη διαδρομή του Μαραθωνίου, με εκκίνηση την Πέλλα και τερματισμό τη Θεσσαλονίκη, ο Κενιάτης Αμπέλ Κίμπετ Ροπ με χρόνο 2:17:41 έκοψε πρώτος το νήμα για να τον ακολουθήσουν οι συμπατριώτες του Σίλας Κίπρονο Τόο (2:17:54) και Μόουζες Κιπρούτο Κιμπίρε (2:29:49).


Η πεντάδα έκλεισε με ελληνικό χρώμα αφού ο Κώστας Ρήγας τερμάτισε με χρόνο 2:29:49 στην 5η θέση δίνοντας την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσει για έναν καλύτερο χρόνο, αφού η υγρασία δεν του το επέτρεψα αυτή τη φορά.  Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Σίκαλος έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στις ηλικίες 50 – 55 διανύοντας τη διαδρομή σε 2:42:50.

Στις γυναίκες το χρυσό μετάλλιο κατέληξε και πάλι στην Κένια με την Χέλεν Τζεπκοσγκέι Κιμούτα να τερματίζει πρώτη με χρόνο 2:41:50. Η Μαρία Βράιτς, η οποία δήλωσε συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, τερμάτισε στη δεύτερη θέση (2:52:29) ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Μαρία Μαγκντάλ Λούκα (2:58:42).

Ο Κενιάτης Τζόελ Μάνια Μουάνγκι έκοψε πρώτος το νήμα στα 10.000μ με χρόνο 30:19 ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν οι Ρώσοι Ισκαντέρ Ιαντγκάροφ με χρόνο 30:42 και Πάβελ Αντίσκιν (31:04) αντίστοιχα. O Ιαντγκάροφ εξέφρασε την ευχαρίστηση του για τη δεύτερη θέση αφού προσπάθησε να φτάσει τον Κενιάτη αλλά δεν τα κατέφερε, «ήταν αδύνατο».

Ο «γίγαντας» της διαδρομής και συνάμα άστεγος, Βαμβακόπουλος, απέδειξε ότι και άτομα στα δικά του κιλά έχουν αντοχή και μπορούν να τρέξουν και έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των αστέγων της χώρας μας δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πεινούν και κοιμούνται στα παγκάκια και η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει για εκείνους.


Στις γυναίκες το ελληνικό χρώμα ήταν έντονο με την Βασιλική Καραγεωργάκη να τερματίζει στην τρίτη θέση (37:59). Πρώτη έκοψε το νήμα η ουγγρικής καταγωγής, Ζίρα Κάτσερ, με χρόνο 37:01 και την ακολούθησε η Ρωσίδα, Ντάρια Τσουντάικινα (37:06).

Με τον Γιάννη Μπουτάρη να ξεκινά πυροβολώντας τη διαδρομή των 5.000μ. ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της ημέρας. Με αφετηρία το Δημαρχιακό Μέγαρο χιλιάδες δρομείς είτε τρέχοντας είτε βαδίζοντας πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου με στόχο την ικανοποίηση τους και όχι το χρόνο. Ανάμεσα τους ο ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής κωπηλασίας, Γιάνης Κουρκουρίκης, ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής, Χρήστος Κωνσταντινίδης, ο ηθοποιός, Γιάννης Αϊβάζης, ο δημοσιογράφος, Αντώνης Σρόιτερ, κ.ά.

Το νήμα έκοψε για τους άνδρες ο Μάρκος Γρούλιας με χρόνο 15:47 ενώ στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Πασχάλης Τερζής (16:17) και στην τρίτη ο Ευστράτιος Μαυριδόπουλος (16:19). Ο νεαρός Πασχάλης Τερζής δήλωσε ότι θα ήθελε έναν καλύτερο χρόνο, δεν τα κατάφερε, αλλά μπήκε στην τριάδα.

Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέλαβε η Ράνια Ρεμπούλη με χρόνο 16:45 και την ακολούθησαν η Αναστασία Μαρινάκου (17:12) και η Ειρήνη Μιχαλά(19:34). Ειδική βράβευση έγινε στο 95χρονο Φώτη Πετρίδη για την (καθιερωμένη) συμμετοχή του.


Η ημέρα περιελάμβανε αγώνες των μικρών παιδιών που ξεκινούσαν από την Πλατεία Αριστοτέλους και ολοκληρωνόταν στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αγώνες των νεαρών συμμετεχόντων διοργανώθηκαν με τη συμβολή του Χαμόγελου του Παιδιού και ήταν αφιερωμένοι στο περιβάλλον. Οι μικροί αθλητές φώναξαν δυνατά «Ότι ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος». Μετά τον τερματισμό τους οι μικροί μας δρομείς συμμετείχαν σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης ενώ έγινε και φύτευση ελιάς προς τιμή της παγκόσμιας ειρήνης και των προσφύγων. Τα μετάλλια των παιδιών είχαν το μήνυμα «#MIFOVASAI» καθιστώντας σαφές ότι ο σχολικός εκφοβισμός θα πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατεί τα παιδιά. Αρκετοί ήταν οι συμμετέχοντες και στο εκτός προγράμματος δρόμο των 1.000μ για ΑΜΕΑ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος έριξε την αυλαία του 11ου Διεθνούς Μαραθωνίου με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τη διαδρομή με τα μετάλλια κρεμασμένα στο στήθος και να υπόσχονται καλύτερους χρόνους στον 5ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης στις 8 του Οκτώβρη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου