Blogger news

Blogger templates

3/28/2015

"Το ρευστό σήμερα είναι το αίμα για την αγορά.... "


Ελάχιστη θα πρέπει να είναι η παρέμβαση του κράτους στην ανάπτυξη της αγοράς σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Κωνσταντίνο Στυλιαρά.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο οικονομολόγος, Κωνσταντίνος Στυλιαράς, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά γενικότερα και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι το χρήμα θα πρέπει να ρέει αφού είναι η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των αγορών.

Πάμε να δούμε τι μας είπε:
Ποια θεωρείται ότι είναι τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς;
"Σήμερα είναι γνωστή η δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στην ελληνική αγορά επομένως δεν μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα προβλήματα.  Συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα είναι αυτά που υπάρχουν τα τελευταία 20 χρόνια στην ελληνική αγορά και τα οποία συνέχεια τονίζουμε ότι πρέπει να διορθωθούν. Είναι το δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, η δυσκολία σήμερα στη ρευστότητα, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Είναι δηλαδή δυσμενείς οι όροι με τους οποίους δανείζονται οι επιχειρήσεις επομένως η ρευστότητα τους είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι λογικό, επομένως,  ότι δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά με την έννοια ότι το ρευστό σήμερα είναι το αίμα για την αγορά επομένως θα πρέπει να κινείται για να κινείται η αγορά. Είναι, επίσης, γνωστά τα προβλήματα με το φορολογικό πλαίσιο το οποίο συνεχώς αλλάζει. Τέλος, η γραφειοκρατία σε συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις, εισαγωγές και εξαγωγές, σε εμπορικές συναλλαγές είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αφού ορισμένοι παράμετροι στην αγορά εργασίας δημιουργούν γραφειοκρατικά προσκόμματα. Αυτά θα μπορούσαμε να στοιχειοθετήσουμε ως βασικά προβλήματα στην αγορά σήμερα."

Τώρα ποιο συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη;
"Η Θεσσαλονίκη όντας η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή με βιομηχανική συγκέντρωση στη χώρα και ένα από τα κύρια ανατολικά κέντρα στην Ανατολική Ευρώπη έχει τα προβλήματα της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών με τις οποίες θα μπορούσε αποτελεσματικότερα να εκμεταλλευτεί ορισμένα πλεονεκτήματα. Παραδείγματος χάρη, έχει το λιμάνι το οποίο όμως σήμερα έχει πολλή μικρή δυνατότητα διακίνησης σε σχέση με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων που υπάρχουν στις βιομηχανικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Επομένως, ένα πρόβλημα είναι οι υποδομές. Φυσικά είναι τα γραφειοκρατικά προβλήματα και η δυσκαμψία του κράτους. Παραδείγματος χάρη ορισμένες υπηρεσίες είναι συγκεντρωμένες στην Αθήνα επομένως η καθημερινότητα των επιχειρηματιών δυσκολεύει αφού πρέπει να πάνε στη  Αθήνα για μια υπόθεση που σε πολλές χώρες δεν χρειάζεται να βγουν καν από το γραφείο τους. Φυσικά όλα αυτά βλέπουμε ότι σταδιακά βελτιώνονται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά παρόλο αυτά παραμένουν πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες."

Πόσο δύσκολο είναι το επιχειρείν σήμερα;
"Τα τελευταία και πλέον χρόνια, είναι δύσκολη η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει και δυσκολία με βάση την οικονομική συγκυρία. Σήμερα θέλει τόλμη κάποιος να επιχειρήσει να γίνει επιχειρηματίας δυστυχώς βλέπουμε ότι στην Ελλάδα όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ισχύει αυτό που λέμε επιχειρηματικότητα ανάγκης όχι επιχειρηματικότητα.  Δηλαδή οι περισσότεροι κάνουν κάτι από μόνοι τους, αυτοαπασχολούνται, όχι επειδή βλέπουν μια ευκαιρία να κάνουν κέρδος αλλά λόγω έλλειψης άλλων δυνατοτήτων σε ετεροαπασχόληση, δηλαδή είναι το τελευταίο καταφύγιο. Για αυτό και έχουμε υψηλούς δείκτες επιχειρηματικότητας σε κλάδους που έχουνε χαμηλά περιθώρια κέρδους σε καθημερινούς κλάδους. Λίγοι τολμούν πραγματικά να κάνουν κάτι καινοτόμο το οποίο μακροχρόνια θα έχει κάποιο όφελος. Βέβαια αυτό βλέπουμε ότι στη νέα γενιά αλλάζει συνέχεια, βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματική κοινότητα, κάτι κινείται. Βλέπουμε να προωθείται συνέχεια ο θεσμός των stand ups, παραδείγματος χάρη, και των νεοφυών επιχειρήσεων τα οποία ξεπηδούν μέσα από επιχειρηματικές ιδέες φοιτητών. Βέβαια και εδώ θα πρέπει ακόμη μία φορά να εντοπίσουμε το  γεγονός ότι το  κράτος είναι αργό σε σχέση με την αγορά, δηλαδή το  θεσμικό πλαίσιο ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη αυτών των επιχειρηματικών ιδεών και αυτής της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, υπάρχει το  crowd fanik το  οποίο είναι ένα θεσμός σύγχρονος για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ιδεών στο οποίο ακόμη στη χώρα μας υπάρχει θεσμικό κενό δηλαδή κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το  πλαίσιο στην ουσία και το αντιμετωπίζουν σαν έμμεσο δανεισμό ή κάπως έτσι επομένως δεν υπάρχουν τα εργαλεία εκείνα που να επιτρέψουν την περαιτέρω επιχειρηματικότητα."

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί λύση;

"Αυτό που χρειάζεται είναι όπως πολλοί λένε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην αγορά είναι καταρχήν λιγότερο κράτος. Χρειαζόμαστε το  κράτος να ρυθμίζει την αγορά αλλά όχι να θέτει εμπόδια. Επομένως οι φορείς που εμπλέκονται μέσα στην αγορά εργασίας πρέπει, να το πω απλά, να τα βρίσκουν μεταξύ τους, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, τραπεζικά ιδρύματα, χρηματοδότηση γενικότερα, τα ερευνητικά κέντρα που παράγουν έρευνα που αξιοποιείται από τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει απευθείας διάλογος και όχι ένα αυστηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά και να είμαστε ανταγωνιστικοί."

* ευχαριστώ θερμά τον κ. Κωνσταντινό Στυλιαρά για το χρόνο που διέθεσε για να απαντήσει στις ερωτήσεις μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου