Blogger news

Blogger templates

3/06/2014




Ενδοσχολική βία: Μπορείς να την αποτρέψεις!

Το 15% των μαθητών υποστηρίζει ότι έχει υποστεί κάποια μορφή βίας στο σχολικό περιβάλλον, ενώ το ποσοστό των μαθητών που χρησιμοποιούν τη βία ανέρχεται στο 5%.
Η ενδοσχολική βία είναι η απρόκλητη, επαναλαμβανόμενη βία και η επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή σε άλλα άτομα. Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός ανάμεσα σε συμμαθητές αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο και, συγχρόνως, ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία.  Παρά το γεγονός ότι το 15% των μαθητών δηλώνει ότι έχει υποστεί βία είτε σωματική είτε λεκτική στο σχολικό περιβάλλον η ενδοσχολική βία αποτελεί θέμα ταμπού για τα παιδιά. Τα παιδιά δε μιλούν είτε επειδή φοβούνται την αντίδραση των θυτών είτε επειδή φοβούνται πως δε θα γίνουν πιστευτά από τον δάσκαλό ή τους γονείς τους. Έτσι πολλά από τα περιστατικά παραμένουν κρυφά και το φαινόμενο διογκώνεται. Τα φαινόμενα της ενδοσχολικής βίας έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο στην ψυχική και στην σωματική υγεία του παιδιού όσο και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και να επιφέρουν τραγικά αποτελέσματα. Για αυτό η συστηματική πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας στο σχολικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι αρκετά δύσκολη καθώς από τη μια οι μαθητές-θύματα σιωπούν και από την άλλη οι γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένο και εκπαιδευμένο για να το αντιμετωπίσει. Όμως με λίγη προσοχή στις κινήσεις και στην συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να γίνει αντιληπτό αν έχει πέσει θύμα βίας και εκφοβισμού στο σχολείο και αν χρειάζεται άμεση βοήθεια και υποστήριξη.
Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα να βρίσκεται σε ένα σχολικό περιβάλλον που του προσφέρει ασφάλεια και προστασία.!



1 σχόλιο: